Évet értékelt a Bokréta nagycsaládos egyesület

Agyagozunk

A Bokréta ’15-ös éve

Mint ismeretes egyesületünk már több mint 21 éve működik, Monostorapátiban. A szomszéd falukban élő nagycsaládosok kérésére 6 éve nemcsak Hegyesdről, hanem Sáskán élő tagjaink is vannak.
Fő feladatunknak a nagycsaládosok életének megkönnyítését, a nagycsaládos létforma előnyeinek, szépségeinek bemutatását, és a tagok egymás közti kapcsolatának erősítését tarjuk. Természetesen a szociális érdekvédő tevékenységeink sem hanyagoljuk el, ahol gondok adódnak azt a legjobb tudásunk szerint igyekezünk megoldani. Érdekvédelmi szociális tevékenységünk munkahelykeresésben, ajánlatok ismertetésében, és a változó jogszabályok, lehetőségek közvetítésében, ajánlásában történt.
Egyik legfontosabb célnak a felnövő nemzedék általunk helyesnek vélt nevelését tartjuk. Azt szeretnénk, hogy hazájukat, családjukat becsülő és szerető emberekké váljanak.
A tavaszi időszak mindig a pályázati írás időszaka. A ’15-ös év e szempontból is sikeres volt, a Nemzeti Együttműködési Alap működési és szakmai pályázatán nyertünk 250 000 Ft, és 258 000 Ft támogotást.
Az évben több kirándulást szerveztünk a közeli, általában kerékpárral, vagy busszal kis idő alatt megközelíthető helyekre, lévén abban a szerencsés helyzetben, hogy a Balaton-felvidéken lakunk, s annak megismerésére nagy lehetőségeket nyújt tanulásra, szórakozásra, sportra és egy jó közösség kialakítására.
Júniusban 40 gyerekkel voltunk a zánkai Erzsébet táborban, s töltöttünk 5 vidám napot 1300 gyerek társaságában.
Július elején a közeli Köveskálon töltött 40 gyerek 5 napot, egy a „Tanítás után, helyben” c. projekt keretében, amit a NEA szakmai projektek támogatásával tudtunk kivitelezni. Itt a gyerekeink játékos formában ismerték meg a nem távoli helyeket. Építészeti értékeket, Nemzeti parkot, tan ösvényeket. Sokat kirándultunk, voltak előadások, agyagozás, balatoni fürdőzés, kerékpár túrák Táborunkban 5 felnőtt önkéntes segítette munkánkat, és ezen felül még 2 középiskolás is itt végezte a kötelező közösségi szolgálatának egy részét.
Egyesületünk szoros kapcsolatot tart a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a megváltozott körülmények közt is anya egyesületnek tartjuk, bár ez már törvényileg nem lehetséges.
Azt természetesnek tartjuk, hogy községünk minden rendezvényén részt veszünk. Legyen szó falunapról, ünnepségekről, vagy közösségi munkákról. Fiataljaink, és tagjaink részt vettek a monostor ásatási munkáján, a lebontott épület tégláinak tisztításán.
Kapcsolatunk a falunkban működő civilszervezetekkel nagyon jó, hisz tagjaink többsége más egyesületnek is tagja, ami nagyon szerencsés dolog, hisz a közös célok elérése így könnyebbé válik.
Az évek során a helyi önkormányzattal kapcsolatunk mindennapinak mondható, a testületnek két tagunk is tagja.
Jelenleg a pályázatírásokkal és a soron következő vezetőség választó közgyűlés előkészítésével foglalkozunk.